Sağlık ve Wellness

Adet Sancım Çok Şiddetli, Ne Yapmalıyım?

‘Adet sancım çok şiddetli’ isyanı, birçok kadın tarafından sık sık dile getirilmektedir. Her ay aynı sancı ile karşı karşıya kalan ve o dönemlerde de bir hayli zorlanan kadınlar, hissettikleri ağrıyı nasıl hafifletebileceklerini merak etmektelerdir. Peki, adet sancısı nedir, nasıl geçer? ‘Adet sancım çok şiddetli’ diyen biri nasıl önlemler almalıdır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Sağlıklı kadınların belirli bir yaştan menopoz dönemine kadar her ay yaşadıkları adet döngüsü, birçok kişi tarafından arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Adet sıklığı, adetin gelişimi ve buna benzer konular, birçok kadın tarafından merak edilmektedir. Özellikle sürecin henüz başında olan birçok kişi, konuya dair bilgilenmeye çalışmaktadır.

Adet dönemine dair en çok merak edilen konu başlıklarından biri de ağrı süreci ile ilgilidir. Adet sancısının çok şiddetli olduğunu belirten birçok kişi ağrının neden olduğunu ve nasıl geçeceğini merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde milyonlarca kadını yakından ilgilendiren bilgilere yer verdik. İşte adet sancısına ve konuya dair diğer merak edilenlere dair ayrıntılar…

ADET SANCISI NEDİR?

Tıp dilinde ‘dismenore’ olarak bilinen adet sancısı, ilgili dönemde kramp ve karında ağrı şeklinde hissedilir. Rahim duvarında bulunan kasların ve kan damarlarının kasılması, ağrının şiddetini artırmaktadır. Bu ağrı genel çerçevede; tekrarlayan, kramplı ve alt karında hissedilen bir ağrı olarak tanımlanabilir.

ADET SANCISI TİPLERİ

Adet sancısı iki ayrı başlık altında incelenmektedir. İlk başlıkta birincil, ikinci başlıkta ise ikinci adet sancısına dair bilgilendirmelerde bulunulmaktadır.

Birincil adet sancısı; her dönem tekrar eden ve herhangi bir hastalık ile ilişkisi bulunmayan sancı tipidir. İkinci adet sancısı ise kadın üreme organlarında gelişen enfeksiyona veyahut da diğer sorunlara bağlı olarak hissedilen sancı türüdür. Burada kramplara kusma, bulantı, ishal ve yorgunluk gibi semptomlar da eşlik etmektedir.

ADET SANCISI NEDEN OLUR?

Rahim duvarında meydana gelen kasılma kan damarlarını sıkıştırır ve bu durumda da rahme giden kan akışı ve oksijen geçici olarak kesilir. Oksijensiz olarak ağrıyı tetikleyen kimyasallar salgılayan rahim dokuları, kişiden kişiye göre farklı şiddette ağrılara yol açabilir.

ADET SANCISININ NEDENLERİ

Adet sancısının nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahmin en iç kısmında yer alması gereken tabakanın dış tabakada veyahut da rahmin dışında bir bölgede bulunuyor olması (endometriozis),
  • Rahim ağzı darlığı,
  • Rahim tümörleri,
  • Rahmin olağanın dışında bir pozisyonda olması,
  • Rahimde ve komşu organlarda iltihap olması,
  • Psikolojik sebepler.

ADET SANCISI NASIL GEÇER?

Bazı kadınlar adet dönemlerini bir hayli ağır atlatmaktadır. Her ay tekrar eden bu durum sebebi ile yaşam kaliteleri bir hayli düşen kadınlar, adet sancıları ile nasıl başa çıkabileceklerini merak etmektelerdir.

Yapılan araştırmalar neticesinde adet sancısına iyi gelen bazı uygulamalar ve yöntemler şu şekilde kayda geçmiştir:

  • Papatya, rezene, ıhlamur, tarçın ve zencefil gibi rahatlatıcı bitki çayları,
  • Parasetamol etken maddeli ağrı kesiciler,
  • Egzersiz,
  • Fındık, ıspanak gibi yeşil yaprakları sebzeler ile avokado ve portakal gibi meyveler (Omega-3, B1- B6, magnezyum bakımından güçlü olan ürünler),
  • Muz ve yulaf gibi lif bakımından zengin olan ürünler,
  • Bol su,
  • Stres seviyesini düşüren uygulamalar,
  • Protein bakımından zengin olan besinler,
  • Kefir ve yoğurt gibi probiyotik bakımından zengin olan besinler.

Birçok kişi adet dönemini daha rahat atlatmak adına sıcak su torbasından da destek alır. Uzmanlara göre ise ağrı herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişmediyse karnın altına sıcak su torbası koymak kişiyi rahatlatabilir. Ancak ağrının sebebi iltihap durumundan kaynaklanıyor ise sıcak su torbası kişinin daha ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalmasına yol açabilir.

Ayrıca bakınız: Hayıt Tohumu Adet Düzensizliği İçin Nasıl Kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu